Pur Xarel-lo
Celler Pardas
Cellar Pardas tillhör den nya generationen vinproducenter i Penedès med fokus på terroir och lokala druvor som Xarel.lo, Macabeo och Sumoll.
Vingården stratades 1996 när Ramón Parera och Jordi Arnan köpte fastigheten Can Comas i Torrelavit med 60 hektar skog, betesmark och vinodlingar. Ramon (som är oenolog) och Jordi (som är agronom) strävar båda efter ett hållbart jordbruk och deras viner är sedan länge ekologiskt certifierade. För att undvika erosion så plogas inte jordarna och vid produktion används endast naturlig jäst. Vinerna genomgår ingen klarning.
Vinerna från Celler Pardas är ett självklart val för alla topprestauranger i Katalonien och den ytterst begränsade tillgången gör att vi är extra stolta över att kunna erbjuda ett urval av Pardas viner på den svenska marknaden.
Pur Xarel-lo är producerat på Penedés egna vitvinsdruva Xarel-lo som odlats i Pardas vingårdar planterade 1971.
Produktionen sker helt utan kemiska tillsatser bortsett från en ytterst lite dos sulfiter vid buteljering.
Vinet jäser först i 12 timmar med skalen för att sedan dras om för ytterligare jäsning i franska ekfat. Vinet slutlagras på en mix av nya franska ekfat, gamla franska ekfat, kastanjefat och ståltank.
Resultatet blir ett vin med mycket karaktär och personlighet. Komplext med stor intensitet, generös frukt och markerad syra. Aromer av vit persika, massor av citrus, färska kryddor och en lätt rostat touch från tiden i ekfat.