Diego Conterno
BAROLO
Diego Conterno startade sin vinodlarkarriär 1982 tillsammans med sina kusiner Claudio och Guido Fantion, ett samarbete som pågick fram till 2000. När det nya milleniumet tog vid var det dags för Diego att ta nästa steg och starta ett vinhus i sitt eget namn. Ett namn som summerar den långa erfarenhet av en man som levt och brukat jordarna runt Monforte d’Alba sedan barnsben. Det är här som hans passion för vinodling grott och frodats under alla år.
Diego Conterno byggde sitt vinhus på toppen av en kulle omgiven av vingårdar. Här odlar han sina druvor och producerar sina viner, allt efter den enkla filosofin att varje vin skall spegla sitt ursprung. Druvorna är budbärare som för med sig vingårdens och jordens personlighet och själ in i vinet. Sedan 2017 är Diego Conternos produktion ekologiskt certifierat.
Diego Conternos Barolo är ett rött kraftpaket och ett skolexempel på hur Barolo är när det är som bäst. En charmör i ett övrigt relativt hårt segment. Solmogna körsbär, jordgubbar och nypon möter höstlöv, kryddor och ekfat, alltsammans elegant förpackat med en frisk syra och bra tanninstruktur. Trots sin unga ålder är Conternos Barolo välbalanserad och mycket drickvänlig.
Efter jäsning ligger vinet i 20 månader på stora slovenska ekfat och ytterligare 10 månader i betongkärl före buteljering.
Total årlig produktion uppgår till ca 13 000 flaskor.