Condrieu
Domaine Faury är en av de mest hantverksmässiga producenterna i norra Rhône med totalt 17 hektar som breder ut sig över några av de bästa lägena i Côte-Rôtie, Condrieu och Saint-Joseph.
Till skillnad från många andra producenter i området är Faury restriktiva med nya ekfat vid lagring av deras viner.
Druvorna odlas främst på granitjordar och genomgår mjuk krossning och temperaturstyrd jäsning för att bibehålla fräschör. Ingen klarning och bara en lätt filtrering före buteljering.
Faurys Condrieu är producerat av viognierdruvor från tio olika odlingar runt byn Chavanay, där Domaine Faury har sin bas. Dessa unika granitjordarna på de branta sluttningarna i syd och sydöst läge byggdes av romarna för över 2000 år sedan.
Druvorna pressas så fort de kommer in från vingårdarna och druvsaften får maserera med skalen i upp till 24 timmar innan den går vidare till jäsning på ståltank. Efter jäsning får vinet vila i ytterligare nio månader med jästfällningen innan det får genomgå en lätt filtrering. Ingen klarning.
Vinet lagras slutligen på en blandning av ståltank, 600-liters gamla ekfat och 10% nya franska ekfat (225 liters barriquer)
Producent | Domaine Faury |
Ursprung | Condrieu, Frankrike |
Druvor | 100% Viognier |
Passar till | Smakrika rätter av fisk, fågel, kalv och gris. Utmärkt till asiatiska fiskrätter. |
Serveringstemperatur | 8-10 grader |
Förpackning | 75 cl |
Artikelnummer | 71853 |
Övriga viner från Domaine Faury