La Ganghija
BARBARESCO
Enzo Rapalino är född och uppvuxen i Treiso beläget på toppen av de böljande kullarna i hjärtat av Barbaresco. Som ung och passionerad vinmakare uppfyllde han här sin dröm och startade sin egen vinproduktion som fick namnet LA GANGHIJA.
La Ganghija består idag av 22 hektar vingårdar belägna i Treiso, Magliano Alfieri och Alba.
Druvorna till La Ganghija Barbaresco kommer från vingårdslägena ”Giacosa”, ”Bricco di Treiso” och ”Giacone” beläget 400 - 420 meter över havet. Efter skörd och pressning jäser vinet i ståltank i två veckor följt av ca två månaders skalmaceriation. Slutligen lagras vinet i 24 månader på franska och slovenska ekfat före buteljering.
La Ganghija Barbaresco 2016 är ett stort och mycket komplext vin fullmatat med klassiska aromer så som mogna körsbär, hallon, nejlika, läder och tobak toppat med rosenblad. Fylligt i smaken med välpolerad strävhet (tanniner), tät frukt, frisk syra och lång eftersmak.
93 Points, Wine Enthusiast
"Leather, tilled earth, grated clove and black cherry aromas take center stage along with a whiff of fragrant blue flower. The taut, velvety palate doles out raspberry extract, ripe cranberry, tobacco and licorice alongside firm acidity and close-grained tannins that leave a drying finish. Drink 2024–2032."
93 Points, Decanter
"Enzo Rapalino from Treiso triumphed with his 2015 at the Decanter World Wine Awards, and the 2016, which is aged in barriques as well as large casks, is of comparable quality. It's very ripe on the nose but without jamminess, displaying vibrant cherry and raspberry aromas. The attack is fresh and lively, and the mid-palate is concentrated with ripe tannins and acidity. It's animated and zesty, with real flair, energy and length. Should age well, but accessible young."
91 Points, Wine Advocate
"The La Ganghija 2016 Barbaresco offers a classic read of the vintage with balanced aromas of wild berry, dried fruit, licorice, aniseed and camphor ash. If you are looking for an honest and straight-shooting Nebbiolo, this wine offers pretty authenticity and complexity. The tannins are integrated, dry and silky, but the wine should continue its easy aging trajectory over the next 10 years."