Collita Roja
Celler Pardas
Cellar Pardas tillhör den nya generationen vinproducenter i Penedès med fokus på terroir och lokala druvor som Xarel.lo, Macabeo och Sumoll.
Vingården stratades 1996 när Ramón Parera och Jordi Arnan köpte fastigheten Can Comas i Torrelavit med 60 hektar skog, betesmark och vinodlingar. Ramon (som är oenolog) och Jordi (som är agronom) strävar båda efter ett hållbart jordbruk och deras viner är sedan länge ekologiskt certifierade. För att undvika erosion så plogas inte jordarna och vid produktion används endast naturlig jäst. Vinerna genomgår ingen klarning.
Vinerna från Celler Pardas är ett självklart val för alla topprestauranger i Katalonien och den ytterst begränsade tillgången gör att vi är extra stolta över att kunna erbjuda ett urval av Pardas viner på den svenska marknaden.
Collita Roja är den röda stjärnan hos Celler Pardas, producerad av den lokala – och nästintill utdöda - druvan sumoll som ger friska och bäriga viner med tuffa tanniner, inte helt olikt de klassiska nebbiolovinerna från Piemonte.
Druvorna till Collita Roja kommer från stockar som planterades för över 70 år sedan, och det är från dessa gamla stockar som de absolut bästa sumollvinerna produceras. Ingen konstgödsel eller kemiska tillsatser används under produktion. Vinet jäser på ståltank och i öppna kastanjefat innan det slutlagras i en blandning av cement och nya- och gamla ekfat.