Beaujolais Is Not Dead
Domaine Chasselay
Domaine Chasselay är en av Beaujolais äldsta producenter och har varit i familjen Chasselays ägo sedan 1464. Egendomen är belägen i Châtillon d’Azergues och de totalt 13 hektaren vinodlingar breder främst ut sig över Côte de Brouilly och Brouilly.
Domaine Chasselay är ekologiskt certifierat sedan 2006 och arbetet sker helt utan kemiska tillsatser. Endast naturlig jäst används och jäsningen sker helt utan sulfiter, endast en ytterst liten dos tillsätts vid buteljering. Samtliga Chasselays viner lagras på antingen små eller stora ekfat i sex till åtta månader.
Idag drivs Chassely av Claire och hennes bror Fabien. Fabien är delvis upplärd på Domaine Bruno Clavelier i Vosne-Romanée vilket påverkade honom att frångå det för Beaujolais traditionella sättet att jäsa druvorna i hela klasar. Resultatet av allt detta ger eleganta viner med fin frukt och stor komplexitet.
BEAUJOLAIS IS NOT DEAD är en flirt med alla naturvinsentusiaster och introducerades på marknaded av Claire och Fabien Chasselay år 2016.
Målet är att göra ett vin som speglar husstilen på Domaine Chasselay där den täta och rena frukten ligger i fokus men här med en betydligt lägre halt av sulfiter.
Domaine Chassely jobbar helt utan kemiska tillsatser i all sin vinproduktion, bortsett från en liten mängd sulfiter som tillsätts vid buteljering för att undvika oxidering och bibehålla ett fruktigt fokus.
Beaujolais Is Not Dead är en vibrerande fruktbomb fullpackad med aromer av körsbär, jordgubbar och hallon. Ett silkeslent och fruktigt vin som trots sin klunkabilitet lyckas att inte göra avkall på komplexitet.