il Vigneri di Salvo Foti

Det är Salvo Foti man ska ha ögonen på om man vill få en uppfattning om hur vin från Etnas norra slänter egentligen skall smaka. Salvo Foti är född i Catania och har arbeta med vinerna från Etna sedan 1981. Bland annat 20 år som oenolog hos Benanti som var en av de första viingårdarna på Etna som i slutet av åttiotalet satsade på lokala druvsorter och den traditionella beskärningsmetoden alberello, en metod som innebär att man beskär vinrankorna som fristående buskar.


För några år sedan bestämde sig Salvo Foti för att starta ett eget projekt och göra sina egna viner under namnet I Vigneri. I Vigneri är en sammanslutning av traditionella vingårdar på Etna vars syfte och strävan är att hålla de gamla anrika traditionerna vid liv. Föreningen har hämtat sitt namn från Maestranzi dei Vigneri som bildades på Etna 1435 och som på många sätt var en inflytelserik organisation i området under flera sekel. Idag består I Vigneri av sju vingårdar och åsnan Ciccio som alla solidariskt hjälper varandra med arbetet i vingårdarna.


I Vigneri binder samman nutid med regionens anrika historia. Alla metoder som vingårdarna använder sig av är ytterst traditionella och naturliga. Enbart alberellobeskurna rankor, spontan jäsning i öppna tini och betongkar, lagring på 100-200 år gamla kastanjefat, ingen konstgödsel, inga pesticider, ingen temperaturkontroll, ingen rening, ingen filtrering, eventuellt lite svavel vid buteljering om det behövs. Racking och buteljering sker strikt efter månfaserna. Kort och gott så naturlig vinproduktion som det bara är möjligt, utan att göra avkall på kvalitet.


AURORA

DOC Etna Bianco


90% Carricante, 10% Minnella


Produktion:

Ca 4000 liter


Övrigt:

Endast restaurang

IL VIGNERI

DOC Etna Rosso


Nerello Mascalese &

Nerello Capuccio


Produktion:

Ca 3 500 liter


Övrigt:

Endast restaurang

VINUPETRA

DOC Etna Rosso


Nerello Mascalese, Nerello Capuccio, Alicante, Francisi


Produktion:

Ca 1 900 liter


Övrigt:

Endast restaurang