Château d'Agassac

Château d'Agassac är med sina tinnar och torn så nära ett sagoslott man kan komma. En inskription i slottets källare daterar slottet tillbaka till första halvan av 1200-talet. Hur länge det har producerats vin på slottet vet man inte med säkerhet, men de historiska källarna vittnar om uråldrig vinodlartradition.


Vinodlingarna breder ut sig på en yta av 43 hektar planterade med 50 % merlot, 47 % cabernet sauvignon och 3 % cabernet franc. Den genomsnittliga åldern på vinstockarna uppgår till 25 år.


Druvorna till Château d’Agassac skördas för hand med två selekteringar. En första selektering sker i vingården och en andra vid sorteringsbordet innan druvorna går vidare till pressning.


Vinet jäser i temperaturkontrollerade ståltankar och spenderar 3-4 veckor tillsammans med skalen för att utvinna färg och struktur. Efter jäsning lagras vinet 12 till 15 månader på 60 % nya ekfat och 40 % i ståltank för att bevara frukten.